Hoppa till innehåll

Håtö tomtägareförenings sommarmöte 2021

Lördagen den 31 juli 2021 kl 14.00
Dansbanan på Haget

Ordföranden hälsar välkomna

Tomtägareföreningens ordförande Lars-Göran Uddholm hälsade de cirka hundratalet mötesdeltagarna välkomna. Mot bakgrund av att Coronan omöjliggjorde sommarmötet i fjol, var det med en extra glädje han öppnade årets sommarmöte. Vid föreningens senaste ”fysiska” årsmöte mars 2020 deltog endast ett fåtal medlemmar, varför Lars-Göran nu tyckte att det kändes fantastiskt att åter igen få se så många samlade.

Årsmötet 2021

Styrelsen valde att skjuta fram föreningens årsmöte 2021 så långt som stadgarna medgav, i förhoppning om att mötet skulle kunna arrangeras utomhus. Men på grund av restriktionerna blev inte det heller möjligt, utan mötet fick genomföras helt digitalt. Lars-Göran frågade de som deltog på årsmötet om hur de tyckte att det hade fungerat. Den allmänna uppfattningen var att det hade fungerat mycket bra. En medlem som saknar dator var dock av annan uppfattning. För kommande årsmöten efterlystes möjligheten att även kunna delta på distans.

Våra allmänningar

Föreningens förvaltare Arne Roloff har åter haft ett hektiskt år med våra allmänningar. Inte mist efter vårens regn som ledde till mycket översvämningar.

Skogsvård

Försening i skogsvårdsarbetet uppstod 2019, då stormskadorna från Alfrida måste prioriteras. Styrelsens målsättning är dock fortsatt komma i kapp den liggande föreningens skogsbruksplanen. I år har skogsgallring genomförts i område 5, den s.k. Kiosktomten vid Persängsvägen och området norr därom, ”Knektnäset”. Kostnaden för arbetet blev 65 000 sek.

Föreningen planerar även röja vid utfallsdikets utlopp från Brusmarängen till Nyströmsviken och mellan Persängsvägen, Gamla Ladvägen. En grusning av stigen vid Brusmarsängen har även diskuterats. Hur mycket vi mäktar med är en ekonomisk fråga.

Vassklippning

Klagomål framfördes på att det togs för lite vid förra årets vassklippning. Vid året vassklippning 20-21 juli beställdes därför mer klippning. Några fastigheter med egen strand passade även denna gång på att beställa egen klippning,

Brevlådor

Alla brevlådsställ inom föreningens område är nu åtgärdade och uppfyller PostNords krav. Punkten tas därför bort från kommande rapportering.

Ängar

Våra ängar stigar har slagits enligt plan.

Håtöslingan

Ca 100 meter spångar och broar har byggts på sträckan Brusmarvägen- Sixten Schewens väg.

För slingan har de två faddrarna utsetts: Camilla Saldert, för Håtöslingan norra del mellan seglarskolan och Knektnäset via Sixten Schewens väg, och Karin Berg för Håtöslingan södra del mellan Knektnäset och seglarskolan via Lermaren.

Städdagar

Kartan över städområden finns på hemsida, håtö.se/stadomraden. Medlemmarna uppmanas att själva organisera och genomföra arbetet med att röja sly, samla ihop ris och om möjligt elda upp det. Som sly räknas en omkrets runt stammen på max 15 cm = φ 5cm. Om träd på allmänning önskas fällas skall en ansökan lämnas till förvaltaren/styrelsen. Körkort för motorsåg och erfarenhet av hantering av röjsåg krävs vid arbete på våra allmänningar.

 

Förslag: Toan togs bort vid stora badet. Det var mycket badgäster i år. Kan föreningen skaffa en ny?

Svar: Den gamla toan togs bort då den inte längre var funktionell. Det är en kostnad förknippad med att skaffa en ny. Det behövs även någon som tar hand om tömningen. Viktigt med en fadder som kan ta ansvar för den och för det stora badet. Det saknas, tyvärr. Styrelsen uppmanar en driftig medlem att kliva fram! En ringa ersättning utgår.

Förslag: Vid nyströmsviken (Seglarskolan) finns en toa. Skulle vi kunna höra med Seglarskolan om att samverkan?

Svar: Seglarskolans toa är endast öppen tre veckor per år. Styrelsen tar med sig frågan och återkommer.

Information om våra bryggor

Gunnar Berg berättade att det för stunden finns ca 177 båtplatser uthyrda till föreningens medlemmar. Intresserade uppmanas titta på föreningens hemsida där det framgår på vilka bryggor det finns lediga platser.

Gunnar tackade byggbasarna för deras goda arbete och hälsade de två nya bryggbasarna, Uffe Siljeholm och Lars Modigh välkomna.

Det är bryggbasarna som sköter det löpande arbetet för varje brygga och som ni ska höra av er till om ni är intresserad av en bryggplats. Den aktuella bryggbasförtekningen finns på föreningens webbplats, https://håtö.se/hato-tomtagarforeninge/hato-tomtagarforening-bryggor/

Kajakställ

Gunnar Berg redogjorde för en förfrågan som kommit om att bygga ett kajakställ i Nyströmsviken och berättade att liknande förfrågningar har kommit in vid andra bryggor. Ett kajakställ ska nu byggas på prov under 2021. Om intresse finns så kan styrelsen godkänna att fler kajakställ även byggs vid andra bryggor inför 2022 års säsong

Förslaget är att kajakstället byggs med frivilligt arbete av föreningens medlemmar. Kajakstället får ungefär dimensionerna 1,5m x 2,5m x 2m (h x b x d) och byggs i tryckimpregnerat virke. Stället har inget tak och rymmer 6 kajaker. Kajakstället placeras på ett sådant sätt att kajaker enkelt kan flyttas till vattnet. Vidare placeras och utformas det på ett sådant sätt att bygget inte skymmer utsikt eller hindrar tillgång till strand /brygga och att marken enkelt kan återställas.

Materialet för kajakstället betalas av föreningen och belastar 2021 års bryggbudget Kajakstället ska förvaltas av en kajakställsansvarig som ansvarar för underhåll över tid samt eventuell slyröjning. Ett alternativ är att kajakstället eventuellt införlivas i byggbasars förvaltningsansvar vid andra bryggor. I styrelsen inordnas kajakställsansvaret under bryggansvarig och ingår i bryggbudgeten. Kajakplatserna hyrs för 200 kronor per säsong till HTF:s medlemmar. Avgiften betalas in samtidigt som medlemsavgiften och på samma sätt som för bryggplatser.

Mer information om detta kommer snart på föreningens webbplats. Medlemmarna kan sedan sända sina synpunkter till Gunnar, varefter frågan kommer att behandlas vidare på styrelsemötet i sept.

Båtmotorstölder

Norrtälje kommun är Sveriges mest utsatta kommun för båtmotorstölder. De ökar vanligtvis vid skolstart. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt med att vara uppmärksamma och vid behov kontakta polisen på telefon 11414.

Jakt och fiske, och vad skyddsområde innebär

Anders Lundsten, föreningens ansvarige för jakt och fiske kunde inte närvara, så punkten presenterades kortfattat av Lars-Göran.

Jakten som har bedrivits på vildsvin har lett till att antalet klagomålen för stunden har minskat. Den av föreningen inköpta vildsvinsfällan har ännu inte kommit till användning, då tillgången på mat för svinen har varit god under vintern och våren. Medlemmarna uppmanas att inte gå nära fällan, då vildsvinen är skygga och kan komma att undvika den.

Medlemsregistret

Punkten presenterades av föreningens Informationsansvarig, Staffan Hagnell.

Föreningen har sedan många år ett medlemsregister, som används för att: kalla till föreningens årsmöten, fakturera årsavgifter, årligen sända ut en föreningsmatrikel till föreningens medlemmar, hålla en förteckning över innehavare av byggplatser, informera medlemmarna om aktuella händelser och aktiviteter på Håtö och vid behov ta individuell kontakta med medlem.

Vårt registers struktur är gammal och behöver ses över. För att identifiera fastigheten har tomtnumret varit det primära begreppet. När området nu är stadsplanerat har gatuadress kommit att bli det naturliga sättet att referera till fastigheten.

En annan observation är hur namn på fastighetsägaren har utvecklats över tiden. När området var nytt ägdes en fastighet typiskt av en familj för vilken vi i vårt register skrev in ”efternamnet och förnamn” (typiskt mannens förnamn). Med tiden har ägarbilderna blivit mer komplexa och det finns ofta flera ägare med olika efternamn knutna till en fastighet.

Postadressen till den permanenta bostaden var viktig för att kunna kalla till föreningens årsmöten och för att fakturera årsavgifter. Numera har e-mejl blivit den primära kanalen för kommunikationen med medlemmarna. 180 medlemmar får sina medlemsutskick med e-post mot 49 som fortsatt får det brevledes. En fråga är om registret fortsatt behöver innehålla postadressen till de medlemmar som har angivit sin e-postadress.

Idag har drygt 10% (24 av 229) angivit Håtöadressen som sin hemadress. Kan vi förvänta oss en utveckling med än fler som bosätter sig på området?

Att mobiltelefonin har slagit igenom är knappast någon nyhet, men i medlemsregistret finns fortsatt två kolumner för telefon. En för telefon till den permanenta bostaden och ett för fast telefon till Håtö. I dag finns fortsatt 88 fasta telefonnummer angivna, varav 9 nummer till en fast Håtö-telefon. Huruvida dessa fortsatt används är en annan fråga.

Sammantaget, ingen ko på isen, men med anledning av Dataskyddsförordningen (GDPR) måste dock ändamålet med medlemsregistret vara tydligt och någon gång framöver är det läge att gå igenom och uppdatera medlemsregistrets struktur.

Staffan undrade om medlemmarna fortsatt är intresse av det att årligen sända ut ett en medlemsmatrikel och vilken information som medlemmarna är intresserade av. Frågan besvarades med ett JA.

Förslag på en höjd medlemsavgift 2022

Lars-Göran konstaterade att kostnaderna för underhåll för allmänningarna har ökat men att avgifterna har varit den samma under många år. Föreningens intäkter täcker därför inte kostnaderna utan vi behöver ta från föreningens kapital.

En bidragande orsak till kostnadsökningen är föreningens beslut om att allmänningarna ska användas för rekreation i stället för skogsbruk. Förslaget från styrelsen till nästa årsmöte kommer vara är att höja tomtavgifter till 1200 kr/år (idag 950 kr/år).

Info från vägföreningen

Efter 10 års trogen tjänst avgick Camilla Saldert, ordförande för Håtöområdets vägförening, vid vägförenings årsmöte 5 juni. Valberedningens arbete med att finna en efterträdare var tyvärr resultatlöst. Stämman beslöt därför att utse Lars-Göran Uddholm till ny ordförande. Lars-Göran är tillika sammankallande för Vägföreningens valberedning.

Lars-Göran och mötet var eniga i att vägarna inom Håtöområdet bitvis är i miserabelt skick och att det i år har dammat fruktansvärt.

Belastningen på vägarna har ökat under åren och är nu omfattande. Vägföreningen har höjt vägavgifterna två år i rad, men har fortsatt en begränsad budget. För att akut åtgärda dammet kommer en ny saltning av vägarna att ske inom kort. Vägen behöver då vara fuktig och man har därför väntat på att det ska regna. Förhoppningen är dock att det nu ska kommer regn och att jobbet kan göras inom kort.

Lars-Göran påpekade att det körs alldeles för fort på våra vägar. Inte bara medlemmar utan även entreprenörer. Han vädjade därför till alla att tänka på hastigheten.

Lars-Göran berättade att Håtöområdets anslutning till E18 nu är slutligt avdömt. Det kommer att bli en trevägskorsning, där den norra anslutningen (den till oss motstående vägen) kommer att grävas upp. Hastighetsbegränsningen förbi vår avfart kommer att förbli 100 km/timme.

Den cykel- och gångväg som har anlagts parallellt med bilvägen har finansierats av Norrtälje kommun. Den kommer att se ut som den nu gör.

 

Fråga: Dammet är hälsovådligt. Något måste göras. Förslaget om oljegrus lades för 10-15 år sedan. Det sades då att det vara pittoreskt med grus. Kan detta omprövas.

Svar: Det har diskuterats om den första delen av vägen borde asfalterats, men det är en fråga som måste tas på ett årsmöte. Det är då viktigt att flera kommer till mötet.

Fråga: Kan det inte saltas oftare?

Svar: Vi har budget för en saltning per år. Detta år har ytterligare en saltning till beställts.

Midsommarfirandet 2022

För midsommarfirandet 2022 har musiken till kvällen beställts.

Men underhållningen på dagen saknas, då de tidigare underhållarna nu har gått i pension. Föreningen behöver därför se över hur firandet på dagen ska se ut? Detta är en större uppgift att lösa än vad som kan läggas på den arrangerande pumpgruppen eller styrelsen. Ett en grupp sökes för att utveckla festaktiviteterna under midsommardagen (kvällens dans är som sagt klar).

Snälla medlemmar, kliv fram och bidrag! Vi ber er som kan att kontakta styrelsen.

Bör det finnas en hjärtstartare någonstans på Håtö?

Förslaget om att skaffa en hjärtstartare ventilerades. Den allmänna uppfattningen på mötet var att detta är en bra idé. Det finns dock praktiska frågor om underhåll, tillgänglighet och stöldrisk som måste lösas. Styrelsen arbetar vidare med frågan.

Om fadderverksamheten och tack till våra faddrar

Föreningen har fått fyra faddrar till de fem sökta förvaltningsobjekten. De är:

  • Lilla badet i Brusmarviken: Anette Flodin
  • Ängen vid Haget; Jörgen Flodin
  • Håtöslingan norra del: Camilla Saldert
  • Håtöslingan södra del: Karin Berg

Styrelsen tackar faddrarna för deras goda engagemang. 😊

Fadder för Trampolinbadet eftersökes fortfarande! Du som kan hjälpa och göra en uppskattad insats för oss alla i föreningen ombedes att kontakta Arne Roloff, arne.roloff@gmail.com eller 0739-10 92 54.

Övriga frågor

Fråga: Vilka möjligheter finns nu att dra in fiber för oss som inte gjort det tidigare?

Svar: Ni drabbas nog av högre kostnad än sist för nyinstallation om kommunen drar, men tag kontakt med dem och hör. Ett förslag är att gå samman flera intresserade och fråga kommunen och/eller IP-only.

Fråga: IP-only har lämnat en hög efter sig vid parkeringen intill Haget. Vad gäller?

Svar: Ska undersökas.

Fråga: Jag önskar att kommande årsmöte även kommer erbjuda en möjlighet att delta på distans.

Svar: Ska undersökas

 

 

Vid protokollet

Staffan Hagnell